nchzj dieta odzywanie

W kwestii zdrowego odżywiania osoby z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD) powinny stosować się do tych samych zaleceń, co ogół społeczeństwa, czyli przestrzegać zrównoważonej pełnowartościowej diety bogatej w witaminy i składniki mineralne oraz dbać o prawidłową wagę.

Zdrowa, pełnowartościowa dieta może pomóc uniknąć części powikłań związanych z chorobą.1,2

Jednak, jak pewnie wiesz od lekarza lub pielęgniarki, chcąc zdrowo się odżywiać i uniknąć negatywnego wpływu diety na przebieg IBD (ang. inflammatory bowel disease, IBD) musisz wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii.

Oto trzy najważniejsze:

Niedobory

Osoby z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD) są narażone na zwiększone ryzyko niedożywienia i odwodnienia.1-4 Jest to spowodowane między innymi zmniejszeniem apetytu – typowe objawy choroby, takie jak ból brzucha, biegunka i nudności, mogą wywoływać niechęć do jedzenia, co prowadzi do zmniejszenia ilości przyjmowanych składników odżywczych.1 Dodatkowo choroba może upośledzać zdolność organizmu do przyswajania wody i składników odżywczych, w tym białka, tłuszczu i węglowodanów, co może prowadzić do niedoborów ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina B12, witamina D, żelazo i wapń.1

Istnieje wiele, często prostych, sposobów na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeśli cokolwiek Cię niepokoi lub potrzebujesz rady, zawsze w pierwszej kolejności konsultuj się z lekarzem, dietetykiem lub pielęgniarką. Polecamy też nasze artykuły poświęcone zrównoważonej diecie i przybieraniu na wadze z IBD (ang. inflammatory bowel disease, IBD) .

Nadmiar kalorii

Choć powszechnie postrzega się IBD (ang. inflammatory bowel disease, IBD) jako schorzenia wiążące się z utratą wagi lub niedożywieniem, nie jest to reguła. Część osób z IBD (ang. inflammatory bowel disease, IBD) ma także nadwagę.5-7

Zbędne kilogramy zawsze wiążą się z dodatkowym ryzykiem zdrowotnym, jednak w przypadku osób z IBD (ang. inflammatory bowel disease, IBD) nadwaga może dodatkowo mieć wpływ na reakcję na leki i zwiększać ryzyko związane z zabiegami chirurgicznymi.8

Lekarz, dietetyk lub pielęgniarka doradzą Ci, jak dbać o prawidłową wagę. Nie wahaj się prosić o specjalistyczną pomoc lub wsparcie. Więcej informacji znajdziesz w naszym artykule poświęconym utracie kilogramów z IBD . Pamiętaj też, że możesz dołączyć do jednej z grup wsparcia dla osób chcących schudnąć, które funkcjonują online lub organizują spotkania na żywo.

Niewłaściwa dieta

Choć nie ma dowodów świadczących o tym, że niewłaściwa dieta powoduje IBD (ang. inflammatory bowel disease, IBD) albo że chorobę można wyleczyć przez zmianę diety, podczas konsultacji z lekarzem lub dietetykiem dowiesz się, jakiego rodzaju zmiany w jadłospisie pomogą Ci zapanować nad objawami.1 To, jakie pokarmy mogą wywoływać lub nasilać objawy jest kwestią bardzo indywidualną.9-12 Znalezienie „winowajców” może wymagać czasu i zaangażowania – więcej informacji jak się do tego zabrać zamieściliśmy w artykule poświęconym produktom zaostrzającym objawy .

Przekonanie, że niektóre pokarmy mogą powodować nasilenie objawów choroby leży u podstaw wielu „diet wykluczających” dla osób z IBD (ang. inflammatory bowel disease, IBD), które mają na celu lepsze kontrolowanie choroby poprzez eliminację konkretnych grup produktów. Nie ma jednak wystarczających danych potwierdzających ogólne korzyści z ich stosowania.12,13 Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszym artykule omawiającym poszczególne diety dla osób z IBD (ang. inflammatory bowel disease, IBD) . Pamiętaj jednak, żeby wszelkie istotne modyfikacje diety lub zamiar przejścia na dietę wykluczającą najpierw skonsultować z lekarzem.

Pamiętaj…

IBD (ang. inflammatory bowel disease, IBD) nie powinno być przeszkodą dla zdrowej, zrównoważonej diety dostarczającej Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeśli potrzebujesz pomocy lub wsparcia w kwestii prawidłowego odżywiania, zgłoś się do lekarza.

Piśmiennictwo:
1. Lomer MC. Dietary and nutritional considerations for inflammatory bowel disease. Proc Nutr Soc. 2011;70:329-335.
2. Wędrychowicz A, Zając A, Tomasik P. Advances in nutritional therapy in inflammatory bowel diseases: Review. World J Gastroenterol. 2016;22:1045-1066.
3. Mijac DD, Jancovic GL, Jorga J, Krstic MN. Nutritional status in patients with active inflammatory bowel disease: prevalence of malnutrition and methods for routine nutritional assessment. Eur J Intern Med. 2010;21:315-319.
4. Hebuterne X, Filippi J, Schneider SM. Nutrition in adult patients with inflammatory bowel disease. Curr Drug Targets. 2014;15:1030-1038.
5. Boutros M, Maron D. Inflammatory bowel disease in the obese patient. Clin Colon Rectal Surg. 2011;24:244-252.
6. Suibhne TN, Raftery TC, McMahon O, Walsh C, O’Morain C, O’Sullivan M. High prevalence of overweight and obesity in adults with Crohn’s disease: associations with disease and lifestyle factors. J Crohns Colitis. 2013;7:e241-248.
7. Steed H, Walsh S, Reynolds N. A brief report of the epidemiology of obesity in the inflammatory bowel disease population of Tayside, Scotland. Obes Facts. 2009;2:370-372.
8. Bryant RV, Trott MJ, Bartholomeusz FD, Andrews JM. Systematic review: body composition in adults with inflammatory bowel disease. Aliment Pharmacol Ther. 2013;38:213-225.
9. Neuman MG, Nanau RM. Inflammatory bowel disease: role of diet, microbiota, life style. Transl Res. 2012;160:29-44.
10. Ananthakrishnan AN. Environmental risk factors for inflammatory bowel disease. Gastroenterol Hepatol. 2013;9:367-374.
11. Brown AC, Rampertab SD, Mullin GE. Existing dietary guidelines for Crohn’s disease and ulcerative colitis. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2011;5:411-425.
12. Owczarek D, Rodacki T, Domagala-Rodacka R, Cibor D, Mach T. Diet and nutritional factors in inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol. 2016;22:895-905.
13. Knight-Sepulveda K, Santaolalla R, Abreu MT. Diet and Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterol Hepatol. 2015;11:511-520.

VV-MEDMAT-54144, 01/2024