nchzj przepis zupa minestorne

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.

 

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera
  • 1 duża cukinia
  • 10 pieczarek
  • 2 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • 4 ząbki czosnku, w całości
  • mały kalafior
  • 1 puszka pomidorów w zalewie, rozdrobnionych
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g makaronu z roślin strączkowych (najlepiej drobnego, z soczewicy, ciecierzycy lub grochu)

Sposób przygotowania:

Pokrój wszystkie warzywa na drobne kawałki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj wszystkie warzywa (cebulę, marchewkę, seler, cukinię, kalafior, czosnek), grzyby oraz tymianek i smaż przez około 7 minut, do momentu, aż warzywa się zarumienią. Dodaj koncentrat pomidorowy, syrop klonowy, sól, ocet balsamiczny i smaż przez kolejne 5 minut. Wlej wodę, dodaj rozdrobnione pomidory i gotuj całość przez około 30 minut. Przelej jedną czwartą objętości zupy do kielicha blendera i zmiksuj na gładki krem, a następnie wlej z powrotem do garnka. Dodaj makaron i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż makaron będzie miękki.

Rady dietetyka:

Ta zupa dostarcza mnóstwo błonnika i składników mineralnych dzięki obfitości warzyw i roślin strączkowych. W postaci ugotowanej i rozdrobnionej składniki zupy są łatwiej strawne.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021