Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.
Składniki:
- 3 duże marchewki, pokrojone na niewielkie kawałki
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 20 pieczarek, posiekanych
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 8 szklanek wody
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj marchewkę, cebulę, tymianek, pieczarki, czosnek, syrop klonowy i sól i smaż przez 10 minut, aż warzywa i grzyby się zarumienią. Dodaj wodę, soczewicę, koncentrat pomidorowy, przykryj całość pokrywką i gotuj przez 45 minut na średnim ogniu.
Rady dietetyka:
Zielona soczewica jest bogata w błonnik i białko roślinne. Jeśli po zjedzeniu soczewicy w całości odczuwasz dyskomfort, spróbuj zmiksować zupę na krem i przetrzeć ją przez sito.