nchzj przepis zupa grzybowa

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.

 

Składniki:

  • 3 duże marchewki, pokrojone na niewielkie kawałki
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 20 pieczarek, posiekanych
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 8 szklanek wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj marchewkę, cebulę, tymianek, pieczarki, czosnek, syrop klonowy i sól i smaż przez 10 minut, aż warzywa i grzyby się zarumienią. Dodaj wodę, soczewicę, koncentrat pomidorowy, przykryj całość pokrywką i gotuj przez 45 minut na średnim ogniu.

Rady dietetyka:

Zielona soczewica jest bogata w błonnik i białko roślinne. Jeśli po zjedzeniu soczewicy w całości odczuwasz dyskomfort, spróbuj zmiksować zupę na krem i przetrzeć ją przez sito.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021