Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 1 szklanka mleka migdałowego/owsianego
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 średnie jajka (lub 3/4 szklanki musu jabłkowego w wersji wegańskiej)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Napełnij foremki do muffinek ciastem do 3/4 wysokości i piecz przez 15 minut, aż babeczki będą wypieczone i sprężyste.
Rady dietetyka:
Jest to zdrowsza wersja tradycyjnych muffinek, które zazwyczaj zawierają sporo tłuszczu zwierzęcego i białą mąkę.
Orzechy pekan są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Orkisz jest zbożem lepiej tolerowanym niż pszenica (rzadziej powoduje wzdęcia). Ten przepis jest dobrą opcją dla osób, które wiedzą, że pszenica wywołuje u nich dyskomfort.