nchzj przepis muffinki pekan

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego/owsianego
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 średnie jajka (lub 3/4 szklanki musu jabłkowego w wersji wegańskiej)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Napełnij foremki do muffinek ciastem do 3/4 wysokości i piecz przez 15 minut, aż babeczki będą wypieczone i sprężyste.

Rady dietetyka:

Jest to zdrowsza wersja tradycyjnych muffinek, które zazwyczaj zawierają sporo tłuszczu zwierzęcego i białą mąkę.
Orzechy pekan są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Orkisz jest zbożem lepiej tolerowanym niż pszenica (rzadziej powoduje wzdęcia). Ten przepis jest dobrą opcją dla osób, które wiedzą, że pszenica wywołuje u nich dyskomfort.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021