Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 2 duże bataty
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku, obranych
- 400 g twardego tofu
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój bataty, cebulę i tofu w dużą kostkę (batatów nie trzeba wcześniej obierać ani gotować) i rozłóż na blasze do pieczenia. Wymieszaj w małej miseczce wszystkie składniki sosu i rozprowadź go po tofu i warzywach. Piecz całość przez 45 minut, aż wszystkie warzywa i tofu się zarumienią, a bataty zmiękną.
Rady dietetyka:
Tofu jest doskonałym źródłem białka, które może z powodzeniem zastąpić mięso.
Pieczone bataty zawierają dużą ilość błonnika, jednak dzięki delikatnej, miękkiej konsystencji świetnie się nadają dla osób chcących ponownie wprowadzić do diety błonnik lub inny niż dotychczas rodzaj błonnika.