Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.
Składniki:
- 15 pieczarek, przekrojonych na pół
- 1 mała cebula, pokrojona w drobne piórka
- 2 szklanki purée (przecieru) pomidorowego lub 1 puszka (400 ml) pomidorów, starannie rozdrobnionych
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być mrożona)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 szklanka świeżych, młodych listków szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę przez 5 minuty, aż do zezłocenia. Dodaj czosnek i grzyby i smaż jeszcze przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj ciecierzycę, wodę, rozdrobnione pomidory, syrop klonowy, słodką paprykę, sól, pieprz i gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj świeży szpinak, duś jeszcze przez minutę i podawaj.
Rady dietetyka:
Ciecierzyca należy do roślin strączkowych, które stanowią cenne źródło błonnika i białka roślinnego.
Jeśli to danie powoduje u ciebie gazy i wzdęcia, może to wynikać z dużej zawartości ciecierzycy i grzybów.