nchzj przepis potrawa z ciecierzyca

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.

 

Składniki:

  • 15 pieczarek, przekrojonych na pół
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobne piórka
  • 2 szklanki purée (przecieru) pomidorowego lub 1 puszka (400 ml) pomidorów, starannie rozdrobnionych
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być mrożona)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 szklanka świeżych, młodych listków szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę przez 5 minuty, aż do zezłocenia. Dodaj czosnek i grzyby i smaż jeszcze przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj ciecierzycę, wodę, rozdrobnione pomidory, syrop klonowy, słodką paprykę, sól, pieprz i gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj świeży szpinak, duś jeszcze przez minutę i podawaj.

Rady dietetyka:

Ciecierzyca należy do roślin strączkowych, które stanowią cenne źródło błonnika i białka roślinnego.
Jeśli to danie powoduje u ciebie gazy i wzdęcia, może to wynikać z dużej zawartości ciecierzycy i grzybów.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021