Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 400 g twardego tofu
- 15 pieczarek (jeśli cierpisz na zaparcia, pomiń grzyby)
Sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przekrój grzyby na pół, a tofu pokrój w kostkę i rozłóż na blasze do pieczenia. Wymieszaj w małej miseczce wszystkie składniki sosu i rozprowadź go równomiernie po tofu i grzybach. Piecz całość przez 25-30 minut, aż wszystkie składniki się zarumienią i będą chrupiące.
Rady dietetyka:
Tofu jest doskonałym źródłem białka, które może z powodzeniem zastąpić mięso.
Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.