nchzj przepis szawarma

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 400 g twardego tofu
  • 15 pieczarek (jeśli cierpisz na zaparcia, pomiń grzyby)

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przekrój grzyby na pół, a tofu pokrój w kostkę i rozłóż na blasze do pieczenia. Wymieszaj w małej miseczce wszystkie składniki sosu i rozprowadź go równomiernie po tofu i grzybach. Piecz całość przez 25-30 minut, aż wszystkie składniki się zarumienią i będą chrupiące.

Rady dietetyka:

Tofu jest doskonałym źródłem białka, które może z powodzeniem zastąpić mięso.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021