nchzj przepis owsianka

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 zielone jabłko, pokrojone w drobną kostkę (ze skórką)

Sposób przygotowania:

Przełóż pokrojone jabłko do niewielkiego garnuszka, dodaj 1/4 szklanki wody, syrop klonowy i cynamon i duś przez 3-5 minut, do momentu aż jabłko zmięknie, a woda odparuje. Wsyp płatki owsiane, wlej pozostałe 3/4 szklanki wody i gotuj przez kolejne 3 minuty, aż płatki zmiękną, a owsianka zgęstnieje.

Rady dietetyka:

Płatki owsiane mają wyjątkowo dużo zalet. Pomagają między innymi regulować częstość wypróżnień i normalizować konsystencję stolca. Po ugotowaniu zawarty w płatkach błonnik jest lepiej przyswajalny, a to oznacza, że owsianka jest doskonałą opcją dla osób chcących ponownie wprowadzić błonnik do diety.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021