Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.
Składniki:
- 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 zielone jabłko, pokrojone w drobną kostkę (ze skórką)
Sposób przygotowania:
Przełóż pokrojone jabłko do niewielkiego garnuszka, dodaj 1/4 szklanki wody, syrop klonowy i cynamon i duś przez 3-5 minut, do momentu aż jabłko zmięknie, a woda odparuje. Wsyp płatki owsiane, wlej pozostałe 3/4 szklanki wody i gotuj przez kolejne 3 minuty, aż płatki zmiękną, a owsianka zgęstnieje.
Rady dietetyka:
Płatki owsiane mają wyjątkowo dużo zalet. Pomagają między innymi regulować częstość wypróżnień i normalizować konsystencję stolca. Po ugotowaniu zawarty w płatkach błonnik jest lepiej przyswajalny, a to oznacza, że owsianka jest doskonałą opcją dla osób chcących ponownie wprowadzić błonnik do diety.