Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) lub ugotowanego brązowego ryżu (w przypadku skłonności do zaparć, użyj zwykłego ryżu)
- 150 g piersi z kurczaka lub twardego tofu w wersji wegańskiej
- 1 szklanka świeżych, młodych listków szpinaku
- 1 ogórek
- 2 cebulki dymki
- 1/2 szklanki świeżej natki kolendry
- 1/2 awokado
- 1/2 szklanki obranych nasion edamame, czyli młodej soi (w przypadku zaparć należy skonsultować dodatek edamame z dietetykiem lub gastroenterologiem)
- 1 arkusz suszonych glonów Nori (pomiń, jeśli masz skłonność do zaparć)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i smaż kurczaka/tofu przez około 3 minuty z każdej strony, a następnie odstaw do ostygnięcia. Drobno pokrój ogórek, szpinak, cebulkę i natkę kolendry i przełóż do miski. Dodaj komosę ryżową, edamame i awokado. Pokrój kurczaka/tofu w kostkę i dodaj do sałatki. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę. Posiekaj drobno glony Nori, dodaj do miski i całość dokładnie wymieszaj.
Rady dietetyka:
Ta sałatka to kompletny, odpowiednio zbilansowany posiłek dostarczający organizmowi węglowodany, pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze. Glony są bogate w jod, który rzadko występuje w innych grupach pokarmów, a szpinak jest roślinnym źródłem żelaza i kwasu foliowego.