nchzj przepis salatka sushi

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
 

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) lub ugotowanego brązowego ryżu (w przypadku skłonności do zaparć, użyj zwykłego ryżu)
  • 150 g piersi z kurczaka lub twardego tofu w wersji wegańskiej
  • 1 szklanka świeżych, młodych listków szpinaku
  • 1 ogórek
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 szklanki świeżej natki kolendry
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szklanki obranych nasion edamame, czyli młodej soi (w przypadku zaparć należy skonsultować dodatek edamame z dietetykiem lub gastroenterologiem)
  • 1 arkusz suszonych glonów Nori (pomiń, jeśli masz skłonność do zaparć)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sos:

 

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i smaż kurczaka/tofu przez około 3 minuty z każdej strony, a następnie odstaw do ostygnięcia. Drobno pokrój ogórek, szpinak, cebulkę i natkę kolendry i przełóż do miski. Dodaj komosę ryżową, edamame i awokado. Pokrój kurczaka/tofu w kostkę i dodaj do sałatki. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę. Posiekaj drobno glony Nori, dodaj do miski i całość dokładnie wymieszaj.

Rady dietetyka:

Ta sałatka to kompletny, odpowiednio zbilansowany posiłek dostarczający organizmowi węglowodany, pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze.  Glony są bogate w jod, który rzadko występuje w innych grupach pokarmów, a szpinak jest roślinnym źródłem żelaza i kwasu foliowego.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021