Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanego makaronu (pszennego, orkiszowego lub ryżowego)
- 5-8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- 3 listki bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki startego sera feta lub 1/2 szklanki sera mozzarella w kulkach
- Pieczone warzywa (cukinia, papryka, bakłażan)
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj makaron z pomidorkami, listkami bazylii i pieczonymi warzywami. Dopraw oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodaj ser feta lub mozzarella.
Rady dietetyka:
Gdy makaron po ugotowaniu ostygnie, zmienia się struktura obecnej w nim skrobi i powstaje błonnik nazywany skrobią oporną. Jak każdy błonnik, ma ona dobroczynny wpływ na czynność jelit.
Ser zawiera wapń, który pozwala zachować zdrowe kości, a warzywa są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów.