nchzj przepis sałatka

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanego makaronu (pszennego, orkiszowego lub ryżowego)
  • 5-8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 3 listki bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki startego sera feta lub 1/2 szklanki sera mozzarella w kulkach
  • Pieczone warzywa (cukinia, papryka, bakłażan)

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj makaron z pomidorkami, listkami bazylii i pieczonymi warzywami. Dopraw oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodaj ser feta lub mozzarella.

Rady dietetyka:

Gdy makaron po ugotowaniu ostygnie, zmienia się struktura obecnej w nim skrobi i powstaje błonnik nazywany skrobią oporną. Jak każdy błonnik, ma ona dobroczynny wpływ na czynność jelit.
Ser zawiera wapń, który pozwala zachować zdrowe kości, a warzywa są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021