Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 1 szklanka (240 g) mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej (jeśli miewasz zaparcia, możesz użyć białej mąki)
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki (60 ml) miodu lub cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g jogurtu naturalnego (3-7% tłuszczu)
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka (3% tłuszczu)
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, miód/cukier, oliwę z oliwek, jogurt i mleko i całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej niewielką patelnię i natłuść ją odrobiną oleju roślinnego (np. rzepakowego). Nakładaj łyżką porcje ciasta na gorącą patelnię. Gdy na powierzchni racuszków widoczne będą pęcherzyki powietrza, delikatnie przełóż je na drugą stronę na kolejne 1-2 minuty.
Racuszki możesz podawać z naturalnym masłem orzechowym (z orzeszków ziemnych, migdałów, itp.), syropem klonowym lub z miodem i jogurtem z dodatkiem sałatki owocowej.
Rady dietetyka:
Zdecydowanie warto sięgać po jogurt jako wartościowe źródło wapnia, białka i bakterii probiotycznych.
Orzechy to cenne źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Dzięki włączeniu do diety naturalnych maseł orzechowych pacjenci z NChZJ nie muszą rezygnować z fantastycznego smaku orzechów i bogactwa składników odżywczych, jakich dostarczają.