Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 1,5 szklanki świeżego/mrożonego groszku
- 1 mała cebula, posiekana
- 3 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 4 łodygi selera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zeszklij cebulkę na oliwie z oliwek. Następnie dodaj groszek i pozostałe warzywa i duś przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej 2,5 litra wody, dodaj łodygi selera i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 90 minut. Gdy gotowa zupa ostygnie, wyjmij łodygi selera. Zmiksuj zupę na gładki krem i przetrzyj przez sito, żeby usunąć grudki miąższu z groszku.
Rady dietetyka:
Groszek należy do roślin strączkowych. Jest bogatym źródłem witamin (witaminy A, K i folianów) oraz minerałów (potas, żelazo). Dostarcza sporo białka pochodzenia roślinnego i błonnika. Miksując i przecierając zupę usuwamy z niej część błonnika (miąższu), dzięki czemu wartości odżywcze groszku i warzyw są w łatwiejszy sposób przyswajalne dla osób z chorobami zapalnymi jelit.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021