nchzj przepis szarlotka

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

Nadzienie:
• 5 jabłek
• 3 łyżki stołowe mielonych orzechów włoskich (w przypadku zaparć należy skonsultować dodatek orzechów włoskich z dietetykiem)
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki cukru

Kruszonka:
• 240 g mąki (optymalnie białej i pełnoziarnistej w proporcji pół na pół)
• 75 ml oliwy z oliwek (jeśli smak oliwy jest za bardzo wyrazisty, możesz użyć oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego, np. rzepakowego)
• 100 g cukru

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Jabłka na nadzienie obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, przełóż do formy do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Przygotuj kruszonkę, mieszając w misce mąkę i cukier, a następnie stopniowo dolewaj oliwę z oliwek do momentu uzyskania odpowiedniej, ziarnistej konsystencji. Rozprowadź kruszonkę na jabłkowym nadzieniu. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Rady dietetyka:
Jabłka są świetnym źródłem błonnika, dlatego szarlotka będzie zdrowszym wyborem od zwykłego ciasta. Pieczone jabłka są miękkie i w tej postaci łatwiej ponownie wprowadzić je do diety.
Bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe orzechy włoskie po zmieleniu zyskują gładką konsystencję i w tej postaci mogą być spożywane przez wszystkich pacjentów.

VV-MEDMAT-56860, 11/2021