nchzj przepis marynowane pałki z kurczaka

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

• 8 pałek z kurczaka

Marynata:

• 1/3 szklanki oliwy z oliwek
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 3 łyżki syropu klonowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki 100% koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Umyj i osusz kurczaka. W niewielkiej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, polej nią ułożone w naczyniu żaroodpornym pałki z kurczaka i dokładnie natrzyj nią mięso. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przykryj kurczaka folią aluminiową i piecz przez 60 minut, a następnie odkryj naczynie i zapiekaj jeszcze przez 15-20 minut, do zarumienienia się skórki. Podawaj bez skórki, z ryżem lub purée z ziemniaków.

Rady dietetyka:
Kurczak jest doskonałym źródłem białka. Wielu z nas przyrządza mięso z kurczaka korzystając z gotowych sosów o wysokiej zawartości sodu i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz różnego rodzaju dodatków. Ten przepis bazuje na składnikach, które bez problemu znajdziemy w każdej kuchni. Uzyskana z nich marynata jest znacznie zdrowsza, szybka w wykonaniu i pozwala nadać potrawie doskonały smak.

VV-MEDMAT-56860, 11/2021