Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 300 g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 jajek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ubijaj jajka do uzyskania stabilnej piany. Podgrzewaj czekoladę z olejem kokosowym przez minutę w kuchence mikrofalowej, aż obydwa składniki się rozpuszczą. Do płynnej czekolady dodaj syrop klonowy, sól i ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Przełóż jedną czwartą masy czekoladowej do ubitych jajek i delikatnie połącz, starając się zachować objętość piany. Dodawaj stopniowo po około 1/4 masy czekoladowej i delikatnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej ciasto do okrągłej tortownicy i piecz przez około 20 minut, aż powierzchnia będzie leciutko spękana i stabilna przy krawędzi. Podawaj po ostygnięciu.
Rady dietetyka:
To doskonałe ciasto dla osób, które muszą lub chcą unikać pszenicy. Jest to również zdrowsza opcja ze względu na niską zawartość tłuszczów zwierzęcych.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021