nchzj przepis ciasto czekoladowe

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 300 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ubijaj jajka do uzyskania stabilnej piany. Podgrzewaj czekoladę z olejem kokosowym przez minutę w kuchence mikrofalowej, aż obydwa składniki się rozpuszczą. Do płynnej czekolady dodaj syrop klonowy, sól i ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Przełóż jedną czwartą masy czekoladowej do ubitych jajek i delikatnie połącz, starając się zachować objętość piany. Dodawaj stopniowo po około 1/4 masy czekoladowej i delikatnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej ciasto do okrągłej tortownicy i piecz przez około 20 minut, aż powierzchnia będzie leciutko spękana i stabilna przy krawędzi. Podawaj po ostygnięciu.

Rady dietetyka:

To doskonałe ciasto dla osób, które muszą lub chcą unikać pszenicy. Jest to również zdrowsza opcja ze względu na niską zawartość tłuszczów zwierzęcych.

VV-MEDMAT-56860, 11/2021