nchzj przepis brownie

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady 60% (lub czekolady deserowej)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 średnie jajka
  • 1/4 szklanki gorącej wody wymieszanej z 1 łyżką kawy rozpuszczalnej (lub taka sama ilość espresso)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść czekoladę i olej kokosowy w dużej misce i podgrzewaj w mikrofalówce przez 1-2 minuty, aż się rozpuszczą. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je w kostkę.

Rady dietetyka:

Jest to zdrowsza wersja tradycyjnych brownie, które zazwyczaj zawierają sporo tłuszczu zwierzęcego i białą mąkę.
Migdały to bogate źródło wapnia i witaminy E, a w tym przepisie zastępują one zwykłą mąkę, występując w postaci, która ułatwia ponowne włączenie orzechów do diety.

VV-MEDMAT-56860, 11/2021