Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady 60% (lub czekolady deserowej)
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki kakao
- 3 średnie jajka
- 1/4 szklanki gorącej wody wymieszanej z 1 łyżką kawy rozpuszczalnej (lub taka sama ilość espresso)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść czekoladę i olej kokosowy w dużej misce i podgrzewaj w mikrofalówce przez 1-2 minuty, aż się rozpuszczą. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je w kostkę.
Rady dietetyka:
Jest to zdrowsza wersja tradycyjnych brownie, które zazwyczaj zawierają sporo tłuszczu zwierzęcego i białą mąkę.
Migdały to bogate źródło wapnia i witaminy E, a w tym przepisie zastępują one zwykłą mąkę, występując w postaci, która ułatwia ponowne włączenie orzechów do diety.