nchzj przepis pizza

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

Ciasto:

  • 1 łyżka drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 szklanki (280 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej (jeśli miewasz zaparcia, możesz użyć białej mąki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 2 świeże pomidory, starte
  • 2 łyżki 100% koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Oregano
  • Sól i pieprz

Dodatki:

  • 200 g tartego sera mozzarella

 

Sposób przygotowania:

Aby przygotować ciasto, wymieszaj wodę, drożdże i cukier. Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj mikserem przez około 7 minut. Jeśli ciasto się klei, dosyp nieco mąki. Utwórz z ciasta kulę i umieść w misce natłuszczonej wcześniej oliwą z oliwek. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1-2 godzinach ciasto powinno podwoić objętość.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, dodaj trochę oliwy z oliwek i odstaw na 5-10 minut.

Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Oprósz papier do pieczenia mąką i ułóż po środku ciasto, a następnie rozwałkuj je za pomocą wałka. Przełóż rozwałkowany spód pizzy na papierze do pieczenia na blachę. Równomiernie rozprowadź sos pomidorowy i posyp tartą mozzarellą. Piecz w piekarniku przez około 20 minut do momentu zezłocenia się sera.

 

Rady dietetyka:

Pizza przygotowana według tego przepisu może z powodzeniem zastąpić tę zamawianą z restauracji, a wszystkie użyte do jej przyrządzenia składniki są zdrowsze – oliwa z oliwek, mąka pełnoziarnista, świeże pomidory. Mąka orkiszowa lub pełnoziarnista zawiera błonnik i witaminy z grupy B. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9 o właściwościach przeciwzapalnych. Mozzarella o niskiej zawartości laktozy i wysokiej zawartości wapnia pomaga zachować zdrowie kości.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021