Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
Ciasto:
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżka cukru
- 180 ml ciepłej wody
- 2 szklanki (280 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej (jeśli miewasz zaparcia, możesz użyć białej mąki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 2 świeże pomidory, starte
- 2 łyżki 100% koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Oregano
- Sól i pieprz
Dodatki:
- 200 g tartego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
Aby przygotować ciasto, wymieszaj wodę, drożdże i cukier. Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj mikserem przez około 7 minut. Jeśli ciasto się klei, dosyp nieco mąki. Utwórz z ciasta kulę i umieść w misce natłuszczonej wcześniej oliwą z oliwek. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1-2 godzinach ciasto powinno podwoić objętość.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, dodaj trochę oliwy z oliwek i odstaw na 5-10 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Oprósz papier do pieczenia mąką i ułóż po środku ciasto, a następnie rozwałkuj je za pomocą wałka. Przełóż rozwałkowany spód pizzy na papierze do pieczenia na blachę. Równomiernie rozprowadź sos pomidorowy i posyp tartą mozzarellą. Piecz w piekarniku przez około 20 minut do momentu zezłocenia się sera.
Rady dietetyka:
Pizza przygotowana według tego przepisu może z powodzeniem zastąpić tę zamawianą z restauracji, a wszystkie użyte do jej przyrządzenia składniki są zdrowsze – oliwa z oliwek, mąka pełnoziarnista, świeże pomidory. Mąka orkiszowa lub pełnoziarnista zawiera błonnik i witaminy z grupy B. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9 o właściwościach przeciwzapalnych. Mozzarella o niskiej zawartości laktozy i wysokiej zawartości wapnia pomaga zachować zdrowie kości.