Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 4 filety z białej ryby (np. tilapia, okoń morski, dorada itp.)
- 2 ząbki czosnku – posiekane
- Sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki siekanej natki kolendry (jeśli nie przepadasz za kolendrą, możesz zastąpić ją natką pietruszki)
- Sól i pieprz
- 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1/2 czerwonej papryki – posiekanej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wymieszaj czosnek z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, natką kolendry/pietruszki, solą i pieprzem. Zanurz filety w marynacie, a następnie umieść je w naczyniu do zapiekania. Pozostałą marynatę rozprowadź na wierzchu filetów. Wokół filetów luźno poukładaj połówki pomidorków i kawałki papryki. Zapiekaj przez 15-20 minut.
Rady dietetyka:
Ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka. Miękkie, pieczone warzywa doskonale sprawdzają się jako dodatek do dania głównego.
Pomidory i papryka zawierają bogactwo likopenu – silnego przeciwutleniacza, który jest łatwiej przyswajalny w obecności tłuszczu – np. użytej w przepisie oliwy z oliwek.