Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 300 g dyni
- 3 marchewki
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1/4 (60 ml) szklanki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, oregano, tymianek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz i pokrój w kostkę dynię, marchewki, bakłażan, cukinie i cebulę. Wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami. Rozłóż równomiernie wszystkie warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, aż marchewki zmiękną.
Rady dietetyka:
Warzywa są bogate w błonnik. Po ugotowaniu lub upieczeniu są miększe i łatwiej strawne. Marchew i dynia są cennym źródłem witaminy A, której wchłanianie ułatwia obecność tłuszczów – takich jak na przykład oliwa z oliwek.