nchzj przepis warazywa

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 3 marchewki
  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1/4 (60 ml) szklanki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, oregano, tymianek

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz i pokrój w kostkę dynię, marchewki, bakłażan, cukinie i cebulę. Wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami. Rozłóż równomiernie wszystkie warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, aż marchewki zmiękną.

Rady dietetyka:

Warzywa są bogate w błonnik. Po ugotowaniu lub upieczeniu są miększe i łatwiej strawne. Marchew i dynia są cennym źródłem witaminy A, której wchłanianie ułatwia obecność tłuszczów – takich jak na przykład oliwa z oliwek.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021