nchzj przepis placuszki z batatow

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 3 duże bataty (560 g)
  • 3 szklanki świeżych, młodych listków szpinaku
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę przez 3 minuty, aż do zezłocenia. Dodaj szpinak i smaż przez kolejną minutę, aż zmięknie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść bataty w misie robota kuchennego (bez wcześniejszego obierania ani gotowania) i dokładnie rozdrobnij. Dodaj przesmażony szpinak z cebulką i ponownie rozdrabniaj całość przez kilka sekund, aż listki szpinaku będą dokładnie posiekane. Przełóż warzywa do dużej miski, dodaj jajka, mąkę migdałową, sól, proszek do pieczenia i oliwę z oliwek. Starannie wymieszaj. Formuj średniej wielkości placuszki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp sezamem i piecz przez 15-20 minut, aż placuszki będą złociste z obydwu stron.

Rady dietetyka:

Migdały są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów i witaminy E. Wszystkie składniki wykorzystane w przepisie dostarczają wielu witamin i składników mineralnych. Dzięki rozdrobnieniu i obróbce termicznej danie ma wysoką zawartość błonnika, a zarazem odpowiednio dostosowaną konsystencję.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021