Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub owsianego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki chipsów czekoladowych lub innych ulubionych dodatków
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Na średnim ogniu rozgrzej na patelni łyżeczkę oliwy z oliwek. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię. Po około dwóch minutach, gdy na powierzchni racuszków widoczne będą pęcherzyki powietrza, a spód nabierze złotego koloru, przełóż je na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę. Gotowe.
Rady dietetyka:
Racuszki przygotowane według tego przepisu są bogate w błonnik. Dzięki dodatkowi mąki migdałowej osoby obawiające się jeść orzechy w całości nie muszą rezygnować z ich korzystnych właściwości odżywczych, wybierając jednocześnie dania o odpowiedniej dla siebie konsystencji.