nchzj przepis ciasteczka sezamowe

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego lub owsianego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki chipsów czekoladowych lub innych ulubionych dodatków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Na średnim ogniu rozgrzej na patelni łyżeczkę oliwy z oliwek. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię. Po około dwóch minutach, gdy na powierzchni racuszków widoczne będą pęcherzyki powietrza, a spód nabierze złotego koloru, przełóż je na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę. Gotowe.

Rady dietetyka:

Racuszki przygotowane według tego przepisu są bogate w błonnik. Dzięki dodatkowi mąki migdałowej osoby obawiające się jeść orzechy w całości nie muszą rezygnować z ich korzystnych właściwości odżywczych, wybierając jednocześnie dania o odpowiedniej dla siebie konsystencji.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021