Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 jajka
- Sól i pieprz, papryka słodka, kmin rzymski
- 1 szklanka mąki
- 3 szklanki bułki tartej
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mielone mięso z piersi kurczaka z mąką z ciecierzycy i 1 jajkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim i papryką. Odstaw masę na godzinę do lodówki. Ubij 2 jajka i dopraw solą i pieprzem.
Do dwóch osobnych miseczek wsyp 1 szklankę mąki i 3 szklanki bułki tartej. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
Z mieszczących się w garści porcji mięsa formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je najpierw w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
Układaj opanierowane klopsiki na blasze do pieczenia. Możesz delikatnie dociskać klopsiki z kurczaka do blachy, żeby uzyskać tradycyjne nuggetsy, albo, wkładając kciuk w środek każdego z nich, delikatnie uformować z klopsików krążki. Skrop nuggetsy oliwą z oliwek.
Piecz przez 10 minut w temperaturze 150 stopni, a następnie przewróć nuggetsy na drugą stronę, skrop oliwą i piecz przez kolejne 10 minut.
Rady dietetyka:
Jest to świetna alternatywa dla osób, które przepadają za gotowymi, dostępnymi w handlu nuggetsami. Domowe nuggetsy to bogate źródło białka dla wszystkich tych, którzy powinni zwiększyć jego ilość w diecie. Dodatek mąki z ciecierzycy to dobry sposób na łagodne wprowadzenie do jadłospisu roślin strączkowych.