Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 3 dojrzałe, rozgniecione banany
- 2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli smak oliwy jest zbyt wyrazisty, możesz użyć oleju rzepakowego)
- 1 jajko lub 1/4 szklanki musu jabłkowego w wersji wegańskiej
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli miewasz zaparcia, użyj białej mąki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka lub mleka sojowego w wersji wegańskiej
- 3/4 szklanki chipsów czekoladowych (o wysokiej zawartości kakao – 60% lub powyżej)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Składniki na ciasto możesz wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. W misce ubij jajko, dodaj oliwę lub olej, banany i cukier. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, mleko i mieszaj do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Wsyp chipsy czekoladowe i delikatnie wymieszaj całość bez użycia miksera. Napełnij ciastem 12 foremek do muffinek. Piecz przez 25 minut.
Muffinki możesz też zamrozić na zapas.
Rady dietetyka:
Warto regularnie sięgać po banany, ponieważ zawierają dużo błonnika i potasu, a jednocześnie mają miękką, gładką konsystencję. Jeśli obawiasz się ponownego wprowadzenia do diety błonnika, możesz zrobić to stopniowo, na przykład w formie muffinek.
Użycie mąki pełnoziarnistej do wypieku ciast to doskonały sposób na wprowadzenie ich do diety.
Domowe wypieki są zdrowsze, ponieważ do ich przygotowania używamy zdrowych tłuszczów i mąki i nie dodajemy do nich konserwantów.