nchzj przepis muffiny

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dojrzałe, rozgniecione banany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli smak oliwy jest zbyt wyrazisty, możesz użyć oleju rzepakowego)
  • 1 jajko lub 1/4 szklanki musu jabłkowego w wersji wegańskiej
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (jeśli miewasz zaparcia, użyj białej mąki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka lub mleka sojowego w wersji wegańskiej
  • 3/4 szklanki chipsów czekoladowych (o wysokiej zawartości kakao – 60% lub powyżej)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Składniki na ciasto możesz wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. W misce ubij jajko, dodaj oliwę lub olej, banany i cukier. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, mleko i mieszaj do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Wsyp chipsy czekoladowe i delikatnie wymieszaj całość bez użycia miksera. Napełnij ciastem 12 foremek do muffinek. Piecz przez 25 minut.

Muffinki możesz też zamrozić na zapas.

Rady dietetyka:

Warto regularnie sięgać po banany, ponieważ zawierają dużo błonnika i potasu, a jednocześnie mają miękką, gładką konsystencję. Jeśli obawiasz się ponownego wprowadzenia do diety błonnika, możesz zrobić to stopniowo, na przykład w formie muffinek.
Użycie mąki pełnoziarnistej do wypieku ciast to doskonały sposób na wprowadzenie ich do diety.
Domowe wypieki są zdrowsze, ponieważ do ich przygotowania używamy zdrowych tłuszczów i mąki i nie dodajemy do nich konserwantów.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021