Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Napełnij foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki możesz posypać odrobiną sezamu. Piecz przez 15 minut, aż muffinki wyrosną i nabiorą złocistego koloru.
Rady dietetyka:
Migdały są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, wapnia i witamin. W tym przepisie użyto migdałów w postaci zmielonej, dzięki czemu konsystencja dania jest odpowiednia dla osób z NChZJ.