nchzj przepis mufinki

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Napełnij foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki możesz posypać odrobiną sezamu. Piecz przez 15 minut, aż muffinki wyrosną i nabiorą złocistego koloru.

Rady dietetyka:

Migdały są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, wapnia i witamin. W tym przepisie użyto migdałów w postaci zmielonej, dzięki czemu konsystencja dania jest odpowiednia dla osób z NChZJ.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021