Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 500 g makaronu z ciecierzycy lub innego ulubionego zdrowego makaronu (w przypadku skłonności do zaparć, użyj zwykłego makaronu)
Sos:
- 2 duże papryki (w przepisie użyto żółtych)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój papryki i cebulę na większe kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i dokładnie wymieszaj całość. Piecz przez 15 minut, aż warzywa się zarumienią. Umieść pieczone warzywa razem z nerkowcami, wodą i solą w kielichu blendera i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj sos z makaronem i podawaj.
Rady dietetyka:
Ciecierzyca to roślina strączkowa o dużej zawartości białka. Dlatego makaron z ciecierzycy jest bardziej pełnowartościową opcją niż zwykły makaron pszenny. Użyte w tym przepisie warzywa i orzechy po zblendowaniu mają konsystencję odpowiednią dla pacjentów ze skłonnością do zaparć. W takiej postaci łatwiej ponownie wprowadzić je do diety.