Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.
Składniki:
- 10 daktyli Medjool bez pestek
- 150 g roztopionej czekolady deserowej
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- 1/4 szklanki masła migdałowego
Posypka:
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w misie robota kuchennego i zmiksuj do uzyskania gładkiej, nieco lepkiej masy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksuj do osiągnięcia optymalnej konsystencji. Uformuj 20 kulek, obtocz je w wiórkach kokosowych i podawaj.
Rady dietetyka:
To przepis na deser w zdrowszym wydaniu. Kulki zawierają bogate w błonnik i potas daktyle oraz wyłącznie tłuszcze pochodzenia roślinnego.