nchzj przepis kulki czekoladowe

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.

 

Składniki:

  • 10 daktyli Medjool bez pestek
  • 150 g roztopionej czekolady deserowej
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • 1/4 szklanki masła migdałowego

 

Posypka:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Umieść wszystkie składniki w misie robota kuchennego i zmiksuj do uzyskania gładkiej, nieco lepkiej masy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksuj do osiągnięcia optymalnej konsystencji. Uformuj 20 kulek, obtocz je w wiórkach kokosowych i podawaj.

Rady dietetyka:

To przepis na deser w zdrowszym wydaniu. Kulki zawierają bogate w błonnik i potas daktyle oraz wyłącznie tłuszcze pochodzenia roślinnego.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021