Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego lub jogurtu sojowego w wersji wegańskiej
- Owoce – możliwe połączenia to np.:
- 1/2 szklanki truskawek + 1 mały banan
- 1 plaster melona + 1 mały banan
- 1/2 szklanki mango, pokrojonego w kostkę + 1 mały banan
- 2 łyżki dowolnego masła orzechowego (migdałowego, z nerkowców, z orzechów laskowych)
- 1/3 szklanki kostek lodu
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w misie blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli cierpisz na zaparcia, przecedź koktajl przed wypiciem.
Rady dietetyka:
Owoce zawierają mnóstwo witamin, minerałów i błonnika. Jeśli nie tolerujesz owoców w całości, możesz jeść je w postaci zmiksowanej. Być może dzięki zmianie konsystencji będzie ci łatwiej ponownie wprowadzić owoce do diety.
Jogurty to bogate źródło bakterii probiotycznych o korzystnym działaniu dla zdrowia, a także cenne źródło białka i wapnia. Osoby z nietolerancją laktozy mogą sięgnąć po dostępne na rynku marki jogurtów niezawierających laktozy, jednak z zasady wszystkie jogurty uważane są za produkty o niskiej zawartości laktozy.