nchzj przepis rosol

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 6 pałek lub 3 całe nogi z kurczaka
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 5 marchewek, obranych i przekrojonych na pół
  • 2 cukinie, obrane i przekrojone na pół
  • 200 g dyni (wielkości dużego ziemniaka), pokrojonej na ćwiartki
  • 1 kalarepa, obrana i przekrojona na pół
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 łodygi selera (starannie opłukane)
  • Pęczek koperku (starannie opłukany)
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Włóż kurczaka do osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Przełóż kurczaka do garnka z czystą wodą (ok. 4 l). Dodaj warzywa, dopraw solą i pieprzem, na wierzchu ułóż łodygi selera i pęczek koperku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Odcedź zupę i do czystego bulionu przełóż ziemniaki, marchewkę, cukinię, dynię i mięso z kurczaka. Podawaj z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem jajecznym.

Rady dietetyka:

Oto prosty przepis na klasyczny, domowy rosół, idealny w okresie zaostrzenia choroby i gorszego samopoczucia. Aromatyczny wywar mięsno-warzywny nie zawiera żadnych sztucznych dodatków smakowych. Zupa stanowi pełnowartościowy posiłek dostarczający organizmowi odpowiednią porcję warzyw, węglowodanów i białka.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021