Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 6 pałek lub 3 całe nogi z kurczaka
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 5 marchewek, obranych i przekrojonych na pół
- 2 cukinie, obrane i przekrojone na pół
- 200 g dyni (wielkości dużego ziemniaka), pokrojonej na ćwiartki
- 1 kalarepa, obrana i przekrojona na pół
- 1 korzeń pietruszki
- 4 łodygi selera (starannie opłukane)
- Pęczek koperku (starannie opłukany)
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Włóż kurczaka do osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Przełóż kurczaka do garnka z czystą wodą (ok. 4 l). Dodaj warzywa, dopraw solą i pieprzem, na wierzchu ułóż łodygi selera i pęczek koperku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Odcedź zupę i do czystego bulionu przełóż ziemniaki, marchewkę, cukinię, dynię i mięso z kurczaka. Podawaj z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem jajecznym.
Rady dietetyka:
Oto prosty przepis na klasyczny, domowy rosół, idealny w okresie zaostrzenia choroby i gorszego samopoczucia. Aromatyczny wywar mięsno-warzywny nie zawiera żadnych sztucznych dodatków smakowych. Zupa stanowi pełnowartościowy posiłek dostarczający organizmowi odpowiednią porcję warzyw, węglowodanów i białka.