Zazwyczaj dietetyk kojarzy nam się w potrzebą redukcji masy ciała. W przypadku pacjentów chorujących na nieswoiste choroby zapalne jelit problem zazwyczaj jest dokładnie odwrotny. Pacjenci mają problem z przyrostem masy ciała, a nawet jeśli uda się to osiągnąć, bardzo szybko wracają do swojej początkowej wagi. Również wtedy warto zasięgnąć porady specjalisty.

Ale zacznijmy od początku….

Dietetyk mimo, że jako zawód funkcjonuje od pewnego czasu do dnia dzisiejszego nie jest zawodem unormowanym prawnie, oznacza to, że każdy kto skończył kilkugodzinny kurs online i ma na to odpowiednie zaświadczenie może się tytułować „dietetykiem”. Warto zrobić dokładnym przegląd dietetyków, aby wybrać takiego, który faktycznie zna się na tym co robi. Dietetyk powinien mieć skończone studia na uczelni wyższej w zakresie dietetyki lub nauk o żywieniu, potwierdzone dyplomem licencjata lub magistra. Wówczas możemy zakładać, że taka osoba zna podstawy fizjologii, anatomii i biochemii, a także podstawy żywienia człowieka oraz umie swoją wiedzę wykorzystać w sposób praktyczny.

Na pytanie, czy warto udać się do dietetyka? Zawsze odpowiem twierdząco.

Po pierwsze, warto skonfrontować swoje nawyki żywieniowe ze specjalistą. Nawet jeśli znamy zasady zdrowego żywienia, mamy wykształcenie kierunkowe w tym zakresie, ale jednak pewni nie jesteśmy czy na pewno robimy wszystko dobrze, zachęcam do tego, aby się upewnić. W sytuacji gdy jednak wiedzy związanej z żywieniem nie posiadamy, a jedynie od dłuższego czasu błądzimy w gąszczu informacji wówczas warto taką wiedzę posiąść, na pewno nasz organizm z tego skorzysta.

Po drugie, gdy chcemy się dowiedzieć nowych informacji na temat żywienia, czy składników odżywczych, wówczas warto udać się do dietetyka na rozmowę, w celu wyjaśnienia pewnych zagadnień. W takiej sytuacji zachęcam również pacjentów do przygotowania sobie papierowej lub elektronicznej listy pytań lub zagadnień. W ten sposób o niczym, o co chcielibyśmy zapytać nie zapomnimy. Zwłaszcza w sytuacji, gdy w trakcie omawianych zagadnień rozmowa zejdzie na inne tory, łatwiej będzie wrócić do tematu spotkania.

Po trzecie, w sytuacji gdy zauważyliśmy wahania masy ciała. Zwłaszcza, gdy jest to znaczna utrata masy ciała. Warto udać się po poradę do doświadczonego dietetyka, który będzie pomocny w znalezieniu przyczyny naszego problemu. Nie tylko szczegółowo przeanalizuje nasz sposób żywienia, ale także wskaże ewentualne błędy i zaproponuje właściwy sposób postępowania. Również w przypadku, gdy w ciągu kilku dni przybraliśmy na masie ciała, warto zgłosić się na wizytę kontrolą do specjalisty, który pomoże ustalić przyczynę takiego zjawiska, a także ewentualnie przyczynić się do rozwiązania problemu.

Po czwarte, gdy nasze poprzednie próby zmiany nawyków żywieniowych lub zmian w masie ciała nie przyniosły zamierzonych efektów. Być może jest jakiś błąd w naszym obecnym postępowaniu, bądź ze względu na inne choroby współistniejące nie jesteśmy w stanie zaradzić. Doświadczony dietetyk wskaże właściwą ścieżkę postępowania lub zajmie się nami w sposób całościowy, nie tylko biorąc pod uwagę podstawowy problem (np. wahania masy ciała), ale też inne (np. problemy hormonalne).

Po piąte, udając się do dietetyka mamy kogoś, kto będzie stał nad nami z przysłowiowym „batem”. Od moich pacjentów, po wielu miesiącach wspólnej pracy, często słyszę, że już wszystko wiedzą i osiągnęli efekt po który się do mnie zgłosili, ale i tak będą przyjeżdżać na wizyty. Regularne kontrole u dietetyka motywują nas do utrzymania pewnych zachować żywieniowych i zdrowotnych, zanim nawet to zachowanie stanie się naszym nawykiem. Zawsze z tyłu głowy mamy kogoś, do kogo niedługo pójdziemy na wizytę i będzie trzeba się przyznać do wszystkich grzeszków żywieniowych. Dodatkowo kiedy zabraknie nam motywacji to kontrola dietetyka okazuje się przydatna, niejednokrotnie zdarza się, że przychodzą pacjenci którzy, jak sami twierdzą już się ważyli i nie ma żadnej zmiany. Wówczas w gabinecie wykonujemy analizę składu ciała (o której pisałam w artykule: „jak się przygotować do wizyty u dietetyka”) i okazuje się, że owszem całkowita masa ciała nie uległa znacznej zmianie, jednak widzimy przebudowę komponentów składu ciała, na bardziej korzystne, np. wzrost masy mięśniowej i zwiększenie stopnia nawodnienia organizmu.

I wreszcie po szóste: dietetyk zaproponuje nam indywidualny plan żywieniowy, czyli dietę skrojoną na miarę naszych potrzeb. Jadłospis jest dobrany indywidualne w zależności od dolegliwości, jakie pacjent prezentuje, w zależności od jego wyników badań, a także preferencji żywieniowych. Dodatkowo jest prawidłowo zbilansowany, co oznacza, że nie ma potrzeby zamartwiać się o to, że jakiś składników w diecie nam zabraknie.
Mam nadzieję, że nikt już nie ma wątpliwości, że wizyta u dietetyka jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Właściwe dobrane żywienie jest też nieodłączną częścią leczenia, więc nie warto z niego rezygnować lub traktować po macoszemu.

Daria Bieniek
Dietetyk, dietetyk kliniczny
C-ANPROM/PL/ENTY/0296 11/2021