Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 700 g drobno posiekanej ryby, np. fileta z łososia i białej ryby, takiej jak tilapia, okoń morski, czy dorada
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby masa stwardniała. Uformuj 20 sztuk średniej wielkości kotlecików i rozmieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię każdego skrop lub posmaruj oliwą z oliwek. Piecz przez 10 minut, a następnie przewróć na drugą stronę i ponownie posmaruj oliwą. Piecz przez kolejne 10 minut.
Rady dietetyka:
Ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych. Dostarczają również dużych ilości pełnowartościowego białka, dzięki czemu stanowią cenny składnik prawidłowo zbilansowanych posiłków. Natka pietruszki zawiera bogactwo kwasu foliowego, a drobno posiekana jest bardziej przyswajalna.