Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka na twardo – w wersji wegańskiej jaja należy pominąć
- 1/4 drobno posiekanej czerwonej cebuli lub 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgnieć awokado na kremową pastę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach 2 jajka na twardo i wymieszaj z awokado. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę lub szczypiorek. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Rady dietetyka:
Dzięki dodatkowi 2 jajek ta wersja guacamole zawiera dużo białka. Awokado dostarcza sporo błonnika, lecz zaleca się jego spożywanie ze względu na gładką konsystencję. Jest także bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych (MUFA), które powinny zastąpić niezdrowe tłuszcze obecne w naszej diecie.