Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 1 mały ziemniak, ugotowany i pokrojony w kostkę
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 małej cebuli
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 2 jaja
- 1 łyżka tartego sera feta
- Sól i pieprz
- Parmezan
Sposób przygotowania:
Na niewielkiej patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj szpinak. Duś, cały czas mieszając, do momentu, aż szpinak zmięknie. Dodaj ugotowany, pokrojony w kostkę ziemniak. Wymieszaj 2 jajka z serem feta i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej całość na patelnię z cebulką, szpinakiem i ziemniakiem. Przykryj patelnię przykrywką na około 5 minut. Gdy frittata zrumieni się od spodu, przewróć ją na drugą stronę i smaż do zezłocenia przez kolejne 3-4 minuty. Jeśli lubisz, oprósz gotową frittatę tartym parmezanem.
Rady dietetyka:
To przepis na kompletny posiłek prosto z patelni. Danie zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka z jajek i sera o niskiej zawartości laktozy, dzięki czemu jest odpowiednie również dla osób, które jej nie tolerują.