nchzj przepis frirata

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 1 mały ziemniak, ugotowany i pokrojony w kostkę
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 małej cebuli
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka tartego sera feta
  • Sól i pieprz
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

Na niewielkiej patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj szpinak. Duś, cały czas mieszając, do momentu, aż szpinak zmięknie.  Dodaj ugotowany, pokrojony w kostkę ziemniak. Wymieszaj 2 jajka z serem feta i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej całość na patelnię z cebulką, szpinakiem i ziemniakiem. Przykryj patelnię przykrywką na około 5 minut. Gdy frittata zrumieni się od spodu, przewróć ją na drugą stronę i smaż do zezłocenia przez kolejne 3-4 minuty.  Jeśli lubisz, oprósz gotową frittatę tartym parmezanem.

Rady dietetyka:

To przepis na kompletny posiłek prosto z patelni. Danie zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka z jajek i sera o niskiej zawartości laktozy, dzięki czemu jest odpowiednie również dla osób, które jej nie tolerują.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021