Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 500 g surowego filetu z łososia
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natrzyj łososia oliwą i solą. Przykryj rybę folią aluminiową i piecz przez 20 minut. Następnie zdejmij folię i zapiekaj przez kolejne 5 minut.
Rady dietetyka:
Łosoś jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych. Dostarcza również dużych ilości pełnowartościowego białka, dzięki czemu stanowi cenny składnik prawidłowo zbilansowanych posiłków.
Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.