nchzj przepis domowe chipsy

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie bataty
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki i bataty umyj, osusz i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Jeśli cierpisz na zaparcia, obierz ziemniaki i bataty ze skórki. Pokryj plasterki oliwą z oliwek, oprósz solą i suszonym tymiankiem (opcjonalnie). Ułóż chipsy rzędami na blasze do pieczenia. Piecz przez 30-40 minut, aż do zrumienienia.

Rady dietetyka:

Ziemniaki zawierają zdumiewająco dużo błonnika oraz stanowią bogate źródło potasu. To klasyczny dodatek do dań głównych i świetny wybór na domową przekąskę.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021