Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 2 średnie bataty
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki i bataty umyj, osusz i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Jeśli cierpisz na zaparcia, obierz ziemniaki i bataty ze skórki. Pokryj plasterki oliwą z oliwek, oprósz solą i suszonym tymiankiem (opcjonalnie). Ułóż chipsy rzędami na blasze do pieczenia. Piecz przez 30-40 minut, aż do zrumienienia.
Rady dietetyka:
Ziemniaki zawierają zdumiewająco dużo błonnika oraz stanowią bogate źródło potasu. To klasyczny dodatek do dań głównych i świetny wybór na domową przekąskę.