Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.
Składniki:
- 5 pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
Sposób przygotowania:
Przekrój pomidory na ćwiartki i drobno posiekaj cebulę. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pomidory, cebulę, czosnek, nerkowce i curry i smaż przez około 10 minut, do momentu aż pomidory zmiękną. Przełóż zawartość rondla do kielicha blendera. Dodaj wodę i sól i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej sos z powrotem do rondla. Dodaj ciecierzycę i podgrzewaj całość przez około minutę.
Rady dietetyka:
Ciecierzyca to roślina strączkowa o dużej zawartości białka i błonnika. Pomidory to cenne źródło likopenu, który jest łatwiej przyswajalny w obecności tłuszczu – np. użytej w przepisie oliwy z oliwek.