nchzj przepis ciecierzyca z maslem

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.

 

Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy

Sposób przygotowania:

Przekrój pomidory na ćwiartki i drobno posiekaj cebulę. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pomidory, cebulę, czosnek, nerkowce i curry i smaż przez około 10 minut, do momentu aż pomidory zmiękną. Przełóż zawartość rondla do kielicha blendera. Dodaj wodę i sól i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej sos z powrotem do rondla. Dodaj ciecierzycę i podgrzewaj całość przez około minutę.

Rady dietetyka:

Ciecierzyca to roślina strączkowa o dużej zawartości białka i błonnika. Pomidory to cenne źródło likopenu, który jest łatwiej przyswajalny w obecności tłuszczu – np. użytej w przepisie oliwy z oliwek.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021