nchzj przepis ciasteczka sezamowe

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki białej mąki
  • 3/4 szklanki pasty tahini
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć z nich miękkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dosyp nieco mąki, a jeśli zbyt twarde, dodaj oleju. Uformuj 20 niewielkich kulek, rozmieść je na blasze do pieczenia i spłaszcz, nadając im kształt ciastek. Piecz przez 15-20 minut, aż do zezłocenia.

Rady dietetyka:

Pasta sezamowa (tahini) jest cennym źródłem zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.  Jednocześnie zawiera dużo wapnia i żelaza, dzięki czemu jest wartościowym składnikiem różnego rodzaju przekąsek.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021