nchzj przepis chlebek

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z soczewicy/ciecierzycy
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli

 

Posypka:

  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem nasion chia w kielichu blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Przełóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp siemieniem lnianym i nasionami słonecznika i piecz przez 20 minut, do momentu, gdy na powierzchni chlebka utworzy się złota skórka. Podawaj po ostygnięciu.

Rady dietetyka:

Z tego przepisu otrzymasz zdrową, pełnowartościową alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Ten chlebek zawiera bogactwo różnych rodzajów błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz składników mineralnych. Jednocześnie nie zawiera glutenu, dzięki czemu stanowi doskonałą opcję dla osób cierpiących na celiakię.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021