Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki z soczewicy/ciecierzycy
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soli
Posypka:
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem nasion chia w kielichu blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Przełóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp siemieniem lnianym i nasionami słonecznika i piecz przez 20 minut, do momentu, gdy na powierzchni chlebka utworzy się złota skórka. Podawaj po ostygnięciu.
Rady dietetyka:
Z tego przepisu otrzymasz zdrową, pełnowartościową alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Ten chlebek zawiera bogactwo różnych rodzajów błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz składników mineralnych. Jednocześnie nie zawiera glutenu, dzięki czemu stanowi doskonałą opcję dla osób cierpiących na celiakię.