Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
Składniki:
- 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (jeśli miewasz zaparcia, użyj białej mąki orkiszowej)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki miodu
- 2 łyżki drożdży instant
- 1 łyżka soli
- 3 szklanki letniej wody
Sposób przygotowania:
Umieść w misce wszystkie składniki w kolejności, w jakiej zostały wymienione powyżej. Wyrabiaj ciasto mikserem przez 10 minut lub ręcznie przez około 15-20 minut. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość (na około 2-3 godziny). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Uformuj 30 niewielkich bułeczek. Piecz przez 20 minut.
Bułeczki możesz zamrozić na zapas.
Rady dietetyka:
Wiele osób z NChZJ nie toleruje pszenicy. Zazwyczaj wynika to z obecności konkretnego rodzaju błonnika, którego orkisz nie zawiera, dzięki czemu może z powodzeniem zastąpić pszenicę w diecie osób z objawami ze strony układu pokarmowego, lecz bez nasilonego stanu zapalnego. Domowe bułeczki są zdrowsze od gotowych, ponieważ nie zawierają konserwantów i możemy kontrolować jakość składników użytych do ich przygotowania. Nawet jeśli samodzielne pieczenie bułek czy chleba wydaje nam się zbyt trudnym przedsięwzięciem, ten prosty przepis pozwoli przekonać się, że niekoniecznie tak musi być!