Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).
** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.
Składniki:
- 250 g ugotowanego makaronu soba (100% gryczanego)
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 1 mała szalotka
- 2 liście jarmużu
- 1/2 szklanki natki kolendry
- 1 szklanka świeżych, młodych listków szpinaku
Sos:
- 1/4 szklanki pasty tahini
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Pokrój drobno wszystkie warzywa i przełóż do dużej miski. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim warzywa. Dodaj makaron soba i wymieszaj całość.
Rady dietetyka:
Makaron gryczany zawiera sporo białka (w porównaniu ze zwykłym makaronem pszennym). Pasta tahini jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, a także żelaza i wapnia. Z połączenia wszystkich składników otrzymujemy odpowiednio zbilansowany posiłek.