nchzj przepis salatka z marakronem

Ze względu na indywidualny charakter potrzeb żywieniowych pacjentów zaleca się konsultowanie wszelkich tematów dotyczących żywienia z lekarzem i/lub dietetykiem specjalizującym się w NChZJ (nieswoistych chorobach zapalnych jelit).

** W przypadku zaparć należy skonsultować się w sprawie tego przepisu z dietetykiem lub gastroenterologiem.

 

Składniki:

  • 250 g ugotowanego makaronu soba (100% gryczanego)
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 mała szalotka
  • 2 liście jarmużu
  • 1/2 szklanki natki kolendry
  • 1 szklanka świeżych, młodych listków szpinaku

 

Sos:

  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Pokrój drobno wszystkie warzywa i przełóż do dużej miski. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim warzywa. Dodaj makaron soba i wymieszaj całość.

Rady dietetyka:

Makaron gryczany zawiera sporo białka (w porównaniu ze zwykłym makaronem pszennym). Pasta tahini jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, a także żelaza i wapnia. Z połączenia wszystkich składników otrzymujemy odpowiednio zbilansowany posiłek.

Wszystkie potencjalne ograniczenia żywieniowe, związane z alergiami pokarmowymi, należy wziąć pod uwagę podczas wyboru diety oraz skonsultować z lekarzem. Zalecany, zrównoważony lub specjalistyczny sposób odżywiania nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
VV-MEDMAT-56860, 11/2021